Hyvän hammasterveyden merkitys lemmikkieläimille

hammashoitotauti on lemmikkieläimille yleisimmin diagnosoitu terveysongelma. Koirat ja kissat ovat erityisen alttiita hammas- ja ikenisairauksille. Amerikkalaisen eläinlääketieteellisen yhdistyksen mukaan hämmästyttävä 80 prosenttia koirista ja 70 prosentilla kissoista on merkkejä suun sairauksista 3 -vuotiaana.

Normaalien hampaiden sekä kissojen että koirien tulee olla valkoisia tai vain vähän keltaisia. Kumien tulee olla vaaleanpunaisia ​​ja sileitä (paitsi rotuissa, joissa on pigmentoituja ikeniä).

Oraalinen sairaus alkaa lemmikkisi suuhun keräämällä plakki ja tartaria. Ilman asianmukaista ennaltaehkäisevää ja terapeuttista hoitoa, plakki ja hammaskivi johtaa periodontaaliseen sairauteen, joka ilmenee punaisessa ja/tai turvonneessa ja helläkumissa, pahan hengenvetoon ja verenvuotoon. Kun ikenet ovat turvonneet, ne voivat olla epämiellyttäviä – hyvä nyrkkisääntö on, että jos näyttää siltä, ​​että se saattaa olla tuskallinen, se todennäköisesti on. Lemmikkieläimet ovat mestareita peittämiskipuissa – oletetaan, että lemmikkisi kokee ainakin jonkin verran epämukavuutta.

Periodontaalisiin sairauksiin liittyvä tulehdus ja infektio voivat aiheuttaa vaurioita muille elimille, kuten sydän, munuaiset ja maksa, ja johtaa muihin vakaviin terveysongelmiin. Hammashoito voi olla myös indikaattori immuunijärjestelmän häiriöistä, erityisesti kissoissa.

Koirien oraalitaudin yleisiä indikaattoreita ovat huono hengitys, muutos syömis- tai pureskelutapoissa, tassua kasvoissa tai suussa ja masennuksessa. Jos huomaat jotain näistä, älä odota, kunnes koirasi seuraava vuosittainen tarkistus, vie hänet eläinlääkärille laajaan tenttiin.

Kissat osoittavat harvoin mitään oireita, ellei tilanne ole kirjaimellisesti hengenvaarallinen. He syövät myös silloin, kun heidän kroonisen suukipujensa lähettäisivät henkilön päivystysosastoon. He eivät melkein koskaan tassuta kasvonsa, edes löysillä tai tukahdutetuilla hampailla. He saavat melko haisevan hengityksen kissanruoan syömisestä, joten on vaikeaa kertoa haistamalla hengitystä, onko kissallasi hammashoitotauti vai vain aamiaisen. Mutta vaikka ne eivät osoita meille paljon ulkoisten oireiden tiellä, krooninen hammas-/periodontaalinen sairaus voi aiheuttaa vakavia ja tyypillisesti peruuttamattomia vaurioita sisäelimille. Joten on tärkeää saada säännöllisiä eläinlääketieteellisiä kokeita vähintään kerran vuodessa ja kahdesti vuodessa kuuden ja sitä vanhemmille kissoille tai kissoille, joilla on tunnettu hammashoito -ongelmia.

Koska lemmikkimme eivät vain istu paikallaan ja avaa suunsa puhdistaakseen hampaat kuten ihmiset, lemmikkieläinten hammastoimenpiteet vaativat yleistä anestesiaa, mikä tekee monista lemmikkieläinten omistajista hermostuneita. Vaikka anestesialla on aina riskejä, ne voidaan minimoida laajalla esteettisellä tarkistuksella, mukaan lukien verityö munuaisten ja maksan toiminnan arvioimiseksi ja muiden taustalla olevien terveysongelmien sulkemiseksi pois. Tämän avulla eläinlääkäri voi mukauttaa anestesian lemmikkisi terveydentilaan ja mahdollisiin erityistarpeisiin. Muista, että hammashoitotaudin jättäminen käsittelemättömäksi voi olla paljon suurempi riski kuin anestesia.

Lisätietoja lemmikkieläinten anestesiasta on lukemalla Dr. Louise Murrayn vierasviesti lemmikkieläinten turvallisesta anestesiasta.

Erityinen kiitos Fairfaxin kissan sairaalan tohtori Fern Cristille hänen panoksestaan ​​tähän artikkeliin.

Ingrid -kuningas

«Onnellinen Halloween tietoisesta kissasta
Haastattelu Moderncatin perustajan ja toimittajan kanssa »

5 kommenttia hyvän hammasterveyden tärkeydestä lemmikkieläimille

Ingrid sanoo:

27. huhtikuuta 2010 klo 6.55

Esme, olen hieman huolestunut siitä, että eläinlääkäri ei suositella hammaspuhdistusta. Minulle on aina opetettu, että jos siellä on ientulehdusta ja jopa lievää punoitusta, puhdistus on ilmoitettu. Aina on parempi hoitaa iltaa hyvin varhaisessa vaiheessa. Haluat ehkä miettiä, että kissasi tarkistetaan uudelleen kolmesta kuuteen kuukaudessa sen sijaan, että odotat koko vuoden.

Muu kuin harjaus, joka useimmille kissan vanhemmille ei ole realistista, voit tehdä muutamia muita asioita:

– Poista kuiva ruoka. Vastoin sitä, mitä useimmat ihmiset uskovat (ja valitettavasti, toisin kuin mitä monet eläinlääkärit suosittelevat), kuiva ruoka on haittaa hampaille. Kuivaruoan tikkujen jäännös hampaisiin ja aiheuttaa enemmän plakkia kuin purkitettu ruoka. Suosittelen purkitettua, viljatonta ruokavaliota.

– Voit lisätä OxyFresh -suuhun juomaveteen. Käytän sitä Amberille ja Allegralle, ja olen myös nähnyt loistavaa menestystä kissojen kanssa eläinlääketieteellisillä klinikoilla.

– Tämä viimeinen on hiukan harppaus useimmille ihmisille, enkä myöskään ole tehnyt sitä omillani, mutta kissojen pureskelujen pureskelu voi todella auttaa raaputtamaan hampaat puhtaana. Sinun on tehtävä tutkimustasi siitä, mitä luita on turvallista käyttää, ja tämän tulisi tehdä vain valvonnassasi.

Jos sinulla ei ole ollut mahdollisuutta kuunnella ASK -eläinlääkärin seminaarimme nauhoittamista, kannattaa ehkä tehdä niin – tohtori Crist on loistava segmentti, tohtori Crist menee loistaviin yksityiskohtiin siitä, miksi se on niin tärkeää ja myös noin ehkäisy.

Toivon näiden apua. Kerro minulle, jos sinulla on kysyttävää.

Vastaa

Esme sanoo:

27. huhtikuuta 2010 klo 12.51null

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *