Stomatiitti lemmikkieläimissä

AddThis Sharing Buttonshare facebookFaceBookFaceBookShare TwitterTWittertWittershare -ohjelmaan PinterestPinterestPinterSThare to Moreaddthismore10

Yksi turhauttavimmista suullisimmista sairauksista, joita havaitaan koirilla ja erityisesti kissoilla, on stomatiitti. Stomatiitti määritellään suuontelon rakenteiden tulehdukseksi, mukaan lukien ikenet, posket, kitalaki ja usein kurkku. Monilla potilailla tämä alkaa tapahtua hampaiden ympärillä, mutta lopulta saattaa levitä minkä tahansa suun alueen mukaan.

Vaikka bakteereja voi olla mukana tekijöiden aloittamisessa, tarkkaa syytä siihen, miksi stomatiittia esiintyy, ei tunneta. Uskotaan, että immuunijärjestelmän yliaktiivinen immuunivaikutus suun ontelon antigeeneihin tai kudoksiin voi liittyä. Tämä yliaktiivinen immuunivaikutus johtaa tulehduksen ja punoituksen, haavaumien, kuolaamisen ja huonon hajun oireisiin. Huonosti vaikuttavissa lemmikkieläimissä kyky syödä ja juoma voi olla vaarantunut. Diagnoosia epäillään tyypillisesti suorasta visuaalisesta tutkimuksesta; Suun liittyvien kudosten biopsiaa tarvitaan kuitenkin lopulliseen diagnoosiin.

Vaikka sairaiden hampaiden ultraäänihammaspuhdistus ja uuttaminen, antibioottien lisäksi voivat olla hyödyllisiä, ne eivät silti käsittele useimmissa tapauksissa stomatiitin taustalla olevaa syytä. Monissa liipaisimissa immuunijärjestelmän tukahduttavia lääkkeitä lääkkeillä, kuten prednisoni ja kultasuolat, voidaan tarvita. Muita lääkkeitä, mukaan lukien atsatiopriini ja syklosporiini, voidaan tarvita myös paljon vakavammissa tapauksissa. Suupesut, mukaan lukien klooriheksidiinin huuhtelut, voivat myös olla arvokkaita rauhoittamaan haavautettuja ja tulehtuneita kudoksia. Stomatiitin lääkityksen ennuste on varmasti vartioitu; Aggressiivisella lääketieteellisellä ja usein kirurgisella hoidolla suurin osa lemmikkieläimistä voi kuitenkin elää normaalia elämää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *